Dieta ketogeniczna

Najważniejszym elementem diety ketogenicznej jest odpowiedni plan. Plan ten dotyczyć powinien odpowiedniego zaplanowania zakupów, w tym produktów dobrych jakościowo oraz produktów odpowiednich, które zostaną naszą bazą do czerpania wszystkich makroskładników.

Generalna zasada diety ketogenicznej (służącej homeostazie i zdrowiu) nakazuje, iż tłuszcze nasycone, w tym zarówno jednonienasycone jak i wielonienasycone, powinny zachowywać stosunek w proporcji 1:1:1. W ślad za tym działaniem powinna iść świadomość – co jemy teraz a co należy uzupełnić.

Zgodnie z zaleceniami diety ketogenicznej źródłami tłuszczów powinny być tłuszcze nasycone, an przykład tłuszcze zwierzęce jak choćby golonka czy boczek, ale udka z kurczaka. Kluczowy w tej diecie jest ponadto olej kokosowy (który jest najważniejszym źródłem MCT – średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych). Wreszcie nabiał oraz tłuszcze jednonienasycone, takie jak oliwa z oliwek, oliwki czy orzechy. Rzecz jasna wymieniamy na końcu najważniejsze, czyli tłuszcze wielonienasycone typu omega 3 (mogą być w postaci suplementów).