Słodycze bez cukru

Słodycze bez cukru zawierają stewie, gatunek rośliny pochodzącej z kontynentu amerykańskiego, która pełni w słodyczach bezcukrowych funkcje naturalnego słodzika. Otrzymywane w ten sposób słodycze są towarem cieszącym się nie tylko niesłabnącą popularnością, ale i popularnością rosnącą, dzięki czemu słodycze bez cukru są dostępne coraz szerzej. Rzecz jasna również inaczej przedstawiają się ceny tych produktów, podobnie jak czekolady gorzkiej wykonanej z najwyższej klasy kakaa. Jest to swoisty rarytas cieszący podniebienie smakoszy. Warto przy tym zauważyć, że słodycze bez cukru są nie tylko smaczne, są też dzięki temu zdrowe, dostarczając organizmowi substancji odżywczych wysokiej klasy. Glikozydy stewiolowe są według różnych szacunków ponadprzeciętnie słodsze od cukrów spożywczych, bo są to wartości nawet setki razy przewyższające je walorami słodzącymi. Pojawia się obecnie wręcz moda na nie, by słodzić produkty inne spożywcze, jak sosy, płatki śniadaniowe, gumy do żucia, przetwory z warzyw i owoców, dżemy, a nawet napoje bezalkoholowe. Istotne ponadto jest, że słodycze bez cukru słodzone stewią są wskazane dla osób chorych na cukrzycę.