Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy, to w istocie nietolerancja na cukier występujący w mleku. Jest nietolerancją pokarmową pewnie jedna z najczęściej występujących. Dochodzi do niej w sytuacji, gdy organizmie cierpi na niedobór laktazy – enzymu, który jest konieczny do rozkładu laktozy. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego pojawia się wówczas po spożyciu mleka lub produktów mlecznych.

Nietolerancja laktozy jest reakcją organizmu niewłaściwą. Ma miejsce na ogół po spożyciu produktów zawierających laktozę, czyli cukier mleczny. Przyczyna tego rodzaju jest jedna, a mianowicie brak (alaktazja) lub niedobór (hipolaktazja) laktazy – enzymu trawiennego, niezbędnego by organizm prawidłowo rozkładał laktozę na dwie substancje: 1. Glukozę; i 2. Galaktozę. Na skutek tego braku laktoza nie może zostać rozłożona, na skutek czego ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym. Konsekwencją jest tworzenie się kwasów i gazów, które z kolei powodują wzrost ciśnienia osmotycznego treści jelitowej. Ponadto podrażnieniu ulega błona śluzowa, a w konsekwencji przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.