Piperyna

Szczęśliwie doczekaliśmy czasów, że piperyna jest dostępna w obrocie handlowym w postaci chociażby suplementu diety. Piperyna, dla niezorientowanych, jest substancją o doniosłym znaczeniu dla naszego organizmu. Jest związkiem chemicznym organicznym, pozyskiwanym, jako alkaloid, z owoców czarnego pieprzu, a ściślej z wierzchniej warstwy tego owocu. Jako substancja krystaliczna jest rozpuszczalna z eterze dietylowym, etanolu, chloroformie czy też w benzynie.
Po co jednak mówimy o piperynie? Pytanie odnajduje prostą odpowiedź, ponieważ w czasach gdy zachorowalność na wszelkiego rodzaju nowotwory rośnie, piperyna ma zdolność antyrakową, blokując wzrost komórek chorobowych mutujących się. Ale to nie jedyna doniosła właściwość piperyny, bowiem substancja pełni ważną funkcję w ramach dietetyki przeciwtłuszczowej, blokuje powstawanie komórek tłuszczowych czy też obniża w krwioobiegu poziom tłuszczu w ogóle. Piperyna ponadto ma bardzo pozytywny wpływ na trawienie, podnosząc jego efektywność. Piperyna to również witamina C, koenzym Q, witamina B6, A czy też beta-karoten selen.