Odbudowa flory bakteryjnej

Kuracja antybiotykami powinna odbywać się z jednoczesnym przyjmowaniem tak zwanych leków osłonowych, lecz to nie jedyna metoda osłaniania organizmu, bowiem zdrowy rozsądek podpowiada, że „osłonki” to jedynie niezbędne minimum, a chodzi przecież o maksimum zdrowia. Wówczas nadchodzi pewnie czas na odpowiednią dietę, która ma charakter regenerujący, wspierający przede wszystkim naturalną tendencję organizmu do odbudowy. Trzeba przy tym zaznaczyć, że każdy organizm jest inny, więc są też takie, które szczególnie potrzebują wtedy diety regenerującej.

Zalecane zatem są Domowe kefiry, jogurty, serwatka, maślanka, domowe kiszonki, kapusta, buraki, ogórki, domowy żurek, zakwas chlebowy, pieczywo na zakwasie, fermentowane nasiona roślin strączkowych, czosnek zwykły i niedźwiedzi, kapusta, por, imbir, cebula, karczochy, szparagi, cykoria, banany, miód, Świeże owoce i warzywa z dużą zawartością witaminy C, domowy rosół  z  wiejskiej kury – zawiera glutaminę, która naprawia nabłonek wyścielający jelita i żelatynę, która przyspiesza ich odnowę, działa przeciwzapalnie, kuracja ojca Klimuszki – do spodeczka surowej kapusty dodać trochę czosnku i cebuli, przyprawić oliwa z oliwy. Specjalna zupa po kuracji antybiotykowej z czosnkiem niedźwiedzim.