Olejek arganowy

Olejki arganowe produkowane są z arganii żelaznej, która rośnie głównie na szerokości geograficznej Maroka, a w szczególności właśnie w Maroko. Jest to też powód, dla którego z uwagi na to  nazywany bywa „złotem Maroka”, w czym głównie zasługa licznych korzystnych właściwości. Olejek wytwarzany jest z nasion arganii, natomiast same wytłoki z powodzeniem zostają paszą dla zwierząt. Na uwagę zasługuje też fakt zastosowania źródła wielorakiego, bo na przykład z drzew arganii produkowane są na przykład meble, jak również doceniany węgiel drzewny. Sfermentowany miąższ owoców arganii wykorzystywany jest do produkcji alkoholu.

Metodą już tradycyjną pozyskiwania olejku arganowego jest ręczny sposób mielenia ziaren, które wyglądem mogą niektórym przypominać migdały. Cechą olejku arganowego jest bardzo delikatny, subtelny zapach. Kolejna ciekawostka dotycząc olejku, to fakt, iż przez wzgląd  na problemy z otwieraniem ziaren są one odzyskiwane z odchodów kóz. Dopiero w następnym etapie są specjalnie czyszczone, wysuszane oraz poddane prażeniu. Następnie do gotowych w ten sposób ziaren dodawana jest woda, a następnie wszystko razem poddane zmieleniu. Współcześnie olejek arganowy produkuje się maszynowo. Jest wykorzystywany jako olejek kosmetyczny dobrze oddziałujący na ludzką skórę oraz jako przyprawa do potraw.