Dieta cukrzycowa

Leki obniżające poziom cukru we krwi to nie jedyne rozwiązanie. Podstawowym czynnikiem leczenia cukrzyków jest właściwa, dobrze opracowana, dieta niskokaloryczna. Przy czym osoba cierpiąca na cukrzyce wcale nie jest obowiązana do rezygnacji z dobrej kuchni,bowiem dietę cukrzycową można poprowadzić by była zarówno smaczna, jak i urozmaicona. Dieta cukrzycowa wcale nie jest skomplikowana. Z autopsji wiemy, że trzeba unikać pewnych owoców, oczywiście alkoholu i smażonego tłustego, natomiast zalecane są wszystkie warzywa i chude mięso. Dieta dla cukrzyka ma zatem za zadanie pokrywać zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze oraz witaminy i składniki mineralne. Zaleca się przyjmowanie posiłków regularnie 4-5 razy dziennie (przy cukrzycy typu 1 aż 6-7 razy dziennie).

Cukrzyca szerzy się, zbierając coraz większe żniwo. Szacunki są takie, że w Polsce choruje na cukrzycę już ponad 2 mln. osób, przy czym u ok. 1 mln. choroba ma przebieg bezobjawowy. Najpowszechniejsza jest tak zwana cukrzyca drugiego typu, atakując w 90 proc przypadków. Cukrzyca ta jest typową chorobą cywilizacyjną. Najczęściej dopada osoby otyłe, w tym po 40. roku życia. Nie jest jednak wyrokiem. Podstawą jej leczenia jest dobrze opracowana i niskokaloryczna dieta plus leki, obniżające poziom cukru w krwi.