Dieta dukana

Dieta proteinowa jest dietą odchudzającą, której głównym założeniem jest zwiększanie spożycia białek podczas jednoczesnego ograniczania spożywania tłuszczów i węglowodanów.

Dieta Dukana jest najsłynniejszą dietą białkową, występuje też jako tak zwany „protal”, będąc połączeniem dwóch wyrazów języka francuskiego: wyrazu proteines (proteiny) i wyrazu alternatives (naprzemiennie). Główna zasada diety to powiększenie spożycia białka i jednocześnie ograniczanie spożycia tłuszczów i węglowodanów. Dieta ta pozostawia wiele wątpliwości zdrowotnych, natomiast bywa akceptowana przez część środowiska lekarskiego.

Fazia uderzeniowa diety obliczona jest na do pięciu dni, faza, w której zdecydowanie dominuje spożycie wyłącznie produktów białkowych, o zawartości tłuszczu poniżej 4-5%. Przy czym zalecane jest przyjmowanie sporej ilości płynów.

W fazie równowagi do produktów białkowych dołącza się warzywa – na przemian dzień samych białek i dzień białek i warzyw.

Celem fazy utrwalenia z kole jest utrzymywanie uzyskanej wagi i zapobieganie efektowi tak zwanego jo-jo. W tej fazie do jadłospisu dołącza się owoce, pełnoziarniste pieczywa i produkty oparte na skrobiach skrobiowe.

Ostatnia faza tej diety zalecana jest do końca pomyślnej egzystencji. W tej „fazie” rzez cały okrągły tydzień jemy wszystko, by w jednym wybranym dniu tygodnia konsumować tylko białko.