Dieta i zdrowie

Dieta idzie w parze ze zdrowiem, co do tego już chyba nikt nie ma żadnych wątpliwości. Jak powiadali starożytni Chińczycy: „Jesteś tym co jesz”, albo inne: „Jeśli czujesz się dziś źle, przypomnij sobie co jadłeś wczoraj”. Oczywiście znajdzie się też coś z naszego kręgu kulturowego, jak na przykład „kaszanka”, na określenie źle wykonanej pracy. Może to odrobinę humorystyczne, ale na szczęście bez cienia okultyzmu, od którego powinno być wolne dobre pożywienie.

Współczesne pożywienie składa się zazwyczaj z produktów żywnościowych wyselekcjonowanych zgodnie z trzema zasadami:

  1. musi być kaloryczne, żeby sycić się mniejszą ilością pokarmu;
  2. musi być łatwe do przyrządzenia, bo dzisiejsza pani domu ma zbyt mało czasu;
  3. musi być łatwe do pochłonięcia, żeby zęby nie wykonywały niepotrzebnej pracy.

Zgodnie z tymi zasadami mięso znacznie wyprzedza warzywa, bo aby zaspokoić głód trzeba go mniej. W ślad za tym: białe pieczywo jest lepsze od ciemnego, bo lepiej się je przeżuwa. Oczyszczony ryż i cukier wyglądają bardziej zachęcająco. Porcjowane, zamrożone produkty wypierają świeże, ponieważ wymagają mniej pracy w kuchni.

Dobra dieta i zdrowie jest zatem odwrotnością powyższego. W związku z tym łatwo przyjdzie nam to co dobre.