Dieta Kwaśniewskiego

Dieta Kwaśniewskiego (czy też dieta optymalna) to rodzaj diety niskowęglowodanowej. Propagowana jest ona przez polaka, lekarza, Jana Kwaśniewskiego. Dieta Kwaśniewskiego jest dietą wysokotłuszczową, w której spożycie białka jest minimalne.

Aby przedstawić kwestię ściślej, dobrze obrazują dietę Kwaśniewskiego zalecane proporcje, które wyrażane są w gramach stosunku białko : tłuszcz : węglowodany – wynoszą one w początkowym okresie 1,0 : 2,5-3,5 : 0,5, natomiast później należy zaś zgodnie z litera diety zmniejszyć ilość spożywanego białka. Dieta ta Zaleca spożywanie tłustych produktów zwierzęcych, takich jak jaja, różne podroby, mięsa tłuste, sery, masło, czy też śmietana. Jako uzupełnienie tych produktów należy konsumować niskocukrowe warzywa, pośród których najbardziej wskazane są pomidory, ogórki i kapustne. Jako że owoce są bogate w węglowodany, ich spożycie należy ograniczyć. Dieta dopuszcza w niewielkich zaledwie ilościach owoce jagodowe, takie jak agrest, czarną porzeczkę, jagody i żurawinę. Przy czym niedopuszczalne są cukry i produkty mączne jak pieczywo, lub produkty zawierające skrobia.