Młody jęczmień

Jeśli szukamy witamin z grupy B, jesteśmy głodni antyoksydantów takich jak witaminy C i E, czy beta-karoten, jeśli chcemy żelaza, wapnia, cyku lub magnezu; jeśli potrzebujemy naturalnych hormonów i chlorofili.; jeśli cierpimy na brak aminokwasów, również tych, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować; jeśli chcemy czegoś sprzyjającego odkwaszeniu organizmu, zapewniającego równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Odpowiedź brzmi: młody jęczmień.

Zielony jęczmień jest obecnie bardziej popularny niż kiedykolwiek. Jest znakomitym suplementem dla osób zrzucających wagę lub po prostu dbających o zdrową dietę. Jako doskonałe źródło witamin i składników mineralnych,  zawiera też więcej witaminy C niż, tu uwaga, sok pomarańczowy, a nawet więcej beta-karotenu niż takie warzywo jak marchew. Wielu w poszukiwaniu egzogennych aminokwasów czy błonnika pokarmowego, idąc tropem doniesień najnowszej dietetyki wybiera właśnie młody jęczmień. Produkt przeciwwirusowy, przeciwzapalny i przeciwnowotworowy – to właśnie młody jęczmień. Zalecany osobom ze zmianami skórnymi, cukrzycą lub problemami sercowo – naczyniowymi.

Zielony jęczmień jest prawdziwym bogactwem różnych witamin i składników mineralnych. Młody jęczmień działa silnie przeciwutleniająco. Zielony jęczmień pomaga na trądzik i owrzodzenia. Ponadto ma właściwość łagodzenia bólu żołądka, stawów i zmniejsza stany zapalne.