Herbata zielona

Herbata zielona, ma, jak wiadomo już dziś powszechnie, właściwości detoksykacyjne. Ma też właściwości pobudzające. Można ją więc pić jako zamiennik lub uzupełnienie kawy, środek odkwaszający organizm, bogaty w antyoksydanty.

Na Dalekim Wschodzie pije się większe ilości zielonej herbaty niż w kręgu kulturowym zachodnim. Istnieje tam bowiem kultura picia herbaty zielonej znacznie dłuższa niż gdzie indziej, może za wyjątkiem Ameryki Łacińskiej, gdzie istnieje kultura picia yerba mate, herbaty również zielonej.

– Pijam herbatę zieloną o każdej porze dnia i nocy – wyznaje pan Jakub. – To dobry sposób by się pobudzić, a jednocześnie nie „zamulać” organizmu, tak jak czyni to kawa. Owszem, duża ilość herbaty zielonej jest również niewskazana, natomiast umiar z herbatą zieloną to dobra droga.

Pan Jakub rozmawia z nami popijając yerba mate. Ma według niego parszywy smak, ale pobudza, i to ponoć całkiem nieźle. Z kolei samą zieloną herbatę pije rzadko, ponieważ wzbogaca zieloną herbatą czerwoną, która dodatkowo wzmacnia działanie odchudzające.

– Połączenie herbaty czerwonej z zieloną to świetny pomysł, bo czerwona niweluje nieco zieloną pod względem smaku i dodatkowo nie powoduje uczucia niepokoju w żołądku.