Palarnia kawy

Palenie tradycyjne trwa 20 minut w podgrzewanym od zewnątrz, specjalnym bębnie, który się obraca. Ziarna kawy ogrzewane w ten sposób do temperatury ok. 250 – 300 stopni Celsjusza wykazują się generowaniem procesów chemicznych, prowadzących do uwalniania zawartych w nich olejków eterycznych – tym samym powstaje ten wyborny smaku i zapachu, który dobrze znają kawosze i nie tylko. Podczas palenia wyzwalanych jest ponad 800 różnych substancji. Natomiast czas i temperatura palenia decyduje o określonym składzie ziaren. Podczas palenia w bębnie ziarna są poddane cały czas mieszaniu, pozwalając na równomierne wypalenie ziaren, przy czym kiper może modyfikować proces zmieniając na przykład czas trwania palenia. Mistrz palenia jest osobą, która przez cały czas ma za zadanie nadzorować proces palenia, czas palenia, szybkość, wzrost temperatury i czas schładzania. Mistrz Palenia jest zatem tym czynnikiem, który określa jakość ziaren. Ciekawostką jest fakt, że by zostać dobrym mistrzem, należy wpierw prowadzić wypalania drogą prób i błędów, na których wyrasta ten fach. Następnie dochodzi do kontrolowanego schładzania ziaren, by mogły dojść do postaci znanych z opakowań sklepowych.