Mały eksperyment

Oto kilka sposobów, by zapewnić sobie w diecie wszystkie rodzaje składników pokarmowych oraz wykluczyć ryzyko przejadania się:

  • Podziel talerz na dwie połowy. Jedną powinno stanowić jedzenie bogate w węglowodany, a na drugiej powinny znaleźć się pokarmy obfitujące w białka i tłuszcze. Jest to niewyszukana i nienaukowa metoda dostarczenia sobie dostatecznie dużo białka i nie nadmiernie dużo pozostałych składników pokarmowych. Zaletą jest to, że łatwo ją zapamiętać i stosować.
  • Staraj się, by nałożone jedzenie nie dotykało brzegów talerza, a jedne składniki nie stykały się z innymi. W ten sposób ograniczasz wielkość porcji.
  • Po zjedzeniu jednej porcji odczekaj pół godziny. Jeśli będziesz wciąż głodny, zjedz więcej. Ale prawdopodobnie uznasz, że jesteś najedzony i możesz dotrwać do następnego posiłku bez podjadania w tym czasie. W ten sposób ograniczysz instynktowne objadanie się, czyli pochłanianie żywności tylko dlatego, że się do tego przyzwyczaiłeś.