Proteina

Proteina, mówiąc najprościej, jest to białko proste zbudowane z aminokwasów, które stanowi najważniejszy składnik budulcowy organizmu i ma duży wpływ na wzrost mięśni. Proteina znajduje się w mięsie, rybach, drobiu, jajkach, mleku, serze białym naturalnym, orzechach, roślinach strączkowych. Poza tym proteina znajduje się w każdej komórce naszego ciała – w mięśniach, skórze, włosach, paznokciach itd. W sumie ok. 20% składu komórek ludzkiego organizmu stanowią białka. Ciało, szczególnie na skutek wysiłku fizycznego, musi się ciągle regenerować i potrzebuje „dostawy” protein.

Powstaje pytanie, jak wiele protein powinno być w naszej diecie? Niegdyś sugerowano, że od 70 do 250 g dziennie. Najnowsze badania wykazały jed nak, że zbyt duża ilość protein w pożywieniu powoduje równie ujemne skutki, jak nadmiar cukru lub tłuszczu. Zbyt duża ilość protein, szczególnie pochodzących z gotowanego mięsa zwierzęcego, może powodować zakłócenia w metaboliżmie i brak równowagi biochemicznej w tkankach, a tym samym choroby naczyń krwionośnych i serca. Te same badania pozwoliły ustalić, że zapotrzebowanie dzienne przeciętnego człowieka wynosi 30-40 g proteiny (czyli ok. 0,5 g na kilogram wagi ciała dziennie). Wystarczy, jeśli w tej dawce znajdzie się tylko ok. 30% proteiny pochodzenia zwierzęcego, pozostałe powinny być pochodzenia roślinnego, co zapewnia optimum zdrowia. Trzeba zdawać sobie sprawę, że nadmiar proteiny w organizmie magazynowany jest w postaci tłuszczu, a poza tym proteina nie daje tyle energii, co naturalne węglowodany i tłuszcze.

Jeśli chodzi o trenujących sportowców, a więc i kulturystów, to dla budowania siły białko zwierzęce nie jest wcale konieczne. Badania dr lrvina Fishera wykazały np. pełną wartość protein pochodzenia roślinnego, które zwykle przez sportowców traktowane są lekceważąco, Jeśli chodzi np. o wytrzymałość, to proteiny roślinne mają wyższą wartość niz zwierzęce. Wynika to stąd, że przemiana protein zwierzęcych powoduje wydzielanie się dużych ilości kwasu moczowego, co ma toksyczny wpływ na mięśnie i układ nerwowy.

W szeregu krajów zachodnich na czele z USA od dawna produkuje się proteinę jako dodatkową odżywkę do normalnej diety. Jest to proteina pochodzenia zwierzęcego, rybna i roślinna. Przez intensywnie trenujących sportowców, a szczególnie kulturystów, ciężarowców, zapaśników i miotaczy, spożywana jest dodatkowo w celu dostarczenia organizmowi niezbędnej dawki protein.

Mity, jakie narosły wokół stosowania w pożywieniu proteiny, nie mają żadnego uzasadnienia w badaniach naukowych i praktyce. Dlatego znajomość podstawowych faktów jest konieczna, aby nie czynić z proteiny jedynego środka, który prowadzi do zdobycia masy mięśniowej Bo prawda jest taka, że jest to tylko jeden z wielu środków, który w dodatku znajduje się w każdej niemal spożywanej przez nas potrawie. Po co więc łykać dziesiątki tabletek proteinowych dodatkowo?