Ogólne zasady odżywiania

Podstawowymi składnikami pożywienia, zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego, są białka, tłuszcze, węglowodany, związki mineralne (wapń, fosfór, żelazo) i witaminy. Do składników budulcowych (w tym wypadku mięśni) zaliczamy białka i sole mineralne, do składników energetycznych – węglowodany i tłuszcze, a do składników regulujących – związki mineralne i witaminy.

Prawidłowe żywienie, mówiąc ogólnie, polega na utrzymaniu równowagi między zapotrzebowaniem kalorycznym organizmu a zawartością kaloryczną posiłków.

W trakcie wieloletnich badań w Stanach Zjednoczonych ustalono kilka podstawowych kanonów racjonalnego odżywiania. Stwierdzono, że kompleksowa, dobrze zrównoważona dieta jest najlepszym środkiem do utrzymania zdrowia i zapobiegania chorobom. Dietę taką powinno cechować:

– spożywanie naturalnych, niczym nie skażonych produktów,

– odpowiednia zawartość w pożywieniu substancji witalnych (białko, witaminy, minerały, enzymy i podstawowe kwasy tłuszczowe).

– umiarkowana zawartość składników produkujących kalorie i dających energię kategorii węglowodanów,

– przewaga składników mleczno-jarskich, takich jak jaja, mleko i produkty mleczne, jarzyny, owoce, orzechy, ziarna zbożowe.

Stąd wypływają wskazania generalne w stosunku do odżywiania, nie tylko sportowców.

• Jeść należy pożywienie tak naturalne, jak to tylko możliwe.

• Spożywać potrawy „żywe” lub surowe (jeśli gotować, to tylko na małym ogniu).

• Spożywać potrawy wolne od sztucznych, chemicznych środków.

• Stosować dietę bogatą w naturalne węglowodany, z niewielką ilością białka pochodzenia zwierzęcego (w warzywach, mleku i jajach zawarte są również duże ilości wartościowej proteiny).

• Dla organizmu jest ważne to, co i ile może on przyswoić. Jeśli system trawienny nie potrafi przyswoić pożywienia, to idzie ono na marne. Dla właściwego trawienia jedzenie powinno być przyjmowane w małych ilościach, aby mogło być przetworzone w żywe komórki za pomocą enzymów.