Białka

Zasadnicza funkcja w organizmie: budowanie i regeneracja mięśni.

Przedmiot dyskusji. Wielu poważnie ćwiczących ciężarowców uważa, że potrzebują wielkiej ilości białka, żeby zbudować pożądane mięśnie. Dziennie spożywają dwa albo i trzy razy więcej białka, niż zaleca się przeciętnemu człowiekowi.

Niektórzy guru od żywienia zalecają również zjadanie dużych ilości białka, zapewne dlatego, że organizmowi trudno jest przemienić go w tłuszcz. Może wykorzystać białko jako źródło energii, ale to też nie jest łatwe. Jest to droga największego oporu, zatem nadmiar białka zostaje po prostu wydalony w toalecie.

Z drugiej strony dietetycy uważają często, że prawie wszyscy jedzą zbyt dużo białka, a co więcej, pochodzi ono z pożywienia bardzo tłustego, takiego jak hamburgery, ser, sosy i jajka.

Prawda (na dzisiaj). Jeśli dużo ćwiczysz, twój organizm może wykorzystać każdego dnia 7-9 g białka na 4,5 kg masy ciała.

Najlepszym sposobem, by dostarczyć odpowiednio dużo białka, jest przewidzenie w swojej diecie kombinacji takich produktów jak chude mięso, ryby, jajka, fasola i niskotłuszczowy nabiał. Ale jeśli nie masz dużo czasu – np. pracujesz w biurze, gdzie nie masz dostępu do zdrowej żywności – możesz spożywać też koktajle białkowe i batoniki. Nie mają one żadnej magicznej mocy (wbrew temu, o czym na opakowaniach zapewniają producenci), ale stanowią dobry substytut posiłku.