Arginina

Arginina jest w organizmie podstawowym aminokwasem endogennym. Bierze udział chociażby w syntezie hormonu wzrostu albo w detoksykacji związanej z produktami przemiany materii. Źródłem argininy jest pokarm mięsny, nabiał a także pokarm roślinny. W zasadzie arginina jest formą niezbędnika, bez którego niemożliwa jest budowa masy mięśniowej, stąd brak argininy lub jej niski poziom uważane są za namacalny przejaw procesu starzenia się organizmu. Mowa oczywiście o L-argininie, mającej najszersze zastosowanie, substancji odpowiedzialnej za budowę tlenku azotu, czyli transportera substancji odżywczych do mięśni, ten z kolei zapobiega zaburzeniom krążenia, czy to podwyższonemu ciśnieniu, czy zawałowi serca. Arginina jednak to jeszcze coś więcej ponad to, ponieważ odpowiedzialna jest za podnoszenie poziomu cyklicznych nukleotydów, co oznacza w prostej linii powstawanie impulsu siłowego, czyli oddziaływanie na włókna mięśni – produkcję nowych komórek. Funkcji argininy jest oczywiście więcej, na przykład przyspiesza gojenie ran, stymuluje czynności nerek, współpracuje w syntezie hormonu wzrostu i insuliny, czy też zwiększa efektywność regeneracji potreningowej.