Jakie mięso?

Nie ma co ukrywać – jeśli chcemy mieć wymierne sukcesy w podnoszeniu ciężarów, wówczas potrzebujemy dobrej, zróżnicowanej diety, zawierające mięso, nabiał i warzywa z jednej strony, a z drugiej dobrej suplementacji. Sposobem może być pełnowartościowe mięso, w którym znajdujemy argininę, fenyloalaninę, histydynę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, treoninę, tryptofan i walinę. To już samo przez się mówi o tym, że warto zadbać o kawałek dobrego mięsa codziennie. Ale czy każde mięso jest tak wartościowe? Zechcieliśmy zapytać trenera i zawodnika, właściciela jednej z siłowni.

– Żadna odżywka nie dostarczy tego, co kawałek dobrego mięsa. Pytanie brzmi jakiego, więc da się to rozwiać. Otóż wiemy nie od dzisiaj, jak hodowane są kurczaki w fermach dostarczających hurtowe ilości mięsa do sklepów. Owszem, pasza zawiera hormony, ale mowa o poszukiwaniu najlepszych białek, które dostarczą najlepszego budulca. Zalecał bym w związku z tym wołowinę lub piersi z indyka, do tego ryż, kasza lub dobry ziemniak, najlepiej przygotowane na parze. Nie może się też obyć bez surówek i sałatek, czyli witamin i soli mineralnych. Bo dobra dieta, to dieta urozmaicona, a przy tym smakowita.