Odpowiedni pokarm

W przypadku uprawiania sportów wytrzymałościowych wzrasta zapotrzebowanie na węglowodany, w przypadku zaś diety stosowanych w czasie treningów siłowych, jak podczas budowania muskulatury, większe znaczenie mają proteiny. Zalecana średnia dzienna ilość protein dla przeciętnego człowieka oscyluje w granicach 0,8-1g na kilogram wagi, a w diecie kulturysty dawka ta sięga 1,5-2g.

Należy przy tym zaznaczyć i podkreślić, że mądrość budowanej przez wiele lat tradycji kuchni śródziemnomorskiej sprawia, że typowe potrawy tej diety zwykle są bardzo dobrze skomponowane pod względem zawartości składników odżywczych. Jednocześnie wart odnotowania jest taki fakt, że należy podchodzić z ograniczonym zaufaniem do diet modnych, nowych czy nowatorskich, których propozycje znajdujemy w pismach niespecjalizujących się w tym zakresie. Każda prowadzi do niedoboru któregoś z ważnych składników odżywczych, a wiele z nich, według słów profesora Grande Coviana, nie ma żadnych logicznych podstaw.

Na przykład, według diety rozdzielnej odżywianie ma polegać na oddzielnym spożywaniu węglowodanów i protein, jako że składniki te są trawione w innych środowiskach, odpowiednio zasadowym i kwaśnym. Chociaż to prawda, faktem jest, że w naszym układzie trawiennym istnieją na tyle wyspecjalizowane enzymy, że nie zakłócają wzajemnie swoich czynności w procesie trawiennym.