Węglowodany a indeks glikemiczny

Dlaczego węglowodany? Ze względu na glikogen mięśniowy, który odpowiada za naszą wytrzymałość podczas treningów oraz za nasze postępy. Zasoby glikogenu są ograniczone i przy intensywnym treningu szybko się uszczuplają. Męczymy się i czujemy niechęć do dalszego wysiłku. Jeżeli nie zadbamy o odpowiednie ilości glikogenu i zaczniemy trening z niskim poziomem tej substancji, szybciej poczujemy duże zmęczenie. Właśnie z tego powodu węglowodany są najważniejszym elementem odżywiania zarówno przed, w czasie, jak i po treningu. O rodzaju i wielkości dawki węglowodanów decyduje moment, w którym je przyjmujemy. Różne rodzaje węglowodanów wchłaniają się do organizmu w różnym tempie, a współczynnik ten określa się mianem indeksu glikemicznego. Indeks glikemiczny produktów żywnościowych może przyjmować wartości 0-100. Określa szybkość, z jaką deny produkt podnosi poziom glukozy we krwi. Im wyższa wartość indeksu, tym szybszy wzrost glukozy. Przy niskim indeksie glikemicznym energia będzie uwalniana wolniej i na stosunkowo jednostajnym, niskim poziomie, natomiast przy wysokim – szybciej i skokowo. To, która substancja jest bardziej korzystna, zależy od okoliczności. Posiłek o niskim indeksie glikemicznym należy spożywać przed treningiem, umiarkowanym lub wysokim – w trakcie treningu (zależnie od jego długości), wysokim – po treningu.